Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2015. január 04. 13:43 - Válasszunk

Réka és a diákmunka

Még Novemberben történt, hogy Réka úgy döntött a tanulmányai mellett nem árt egy kis pénzt keresni. Ha pedig van diákmunka, hát miért ne próbálkozzon meg vele. Sosem volt az a naiv kislány, így persze tudta, ezen a bulin sem ő járna igazán jól. De azt is, hogy ettől még megérheti. De nem abból a fából faragták, hogy ő csak úgy odamenjen ilyen munkát keresni. Körbekérdezett, kinek van tapasztalata ilyesmiről. Mindenki kedvenc Bélusa, aki pár év járőri munka után jöhetett továbbtanulni persze félre értette a kérdést...

- Grúber Főhadnagy, nálunk a 15 kerben valami ilyesmivel foglalkozik. 

Na igen. A magyar valóság, Grúber Főhadnagy foglalkozik a diákmunkával. Persze nem mint diákmunkás, és nem is munkalehetőséget szervezett. De Ráka kíváncsi volt rá, milyen trükköktől kell tartani, hát megkereste a Főhadnagy Urar. Mikor érdeklődőt arról, hogy hogyan tudhatna meg kicsit többet a diákmunka ügyről jött a szinte borítékolható válasz: 

- Szabálytalan. Meg szolgálati titok. De a jövő rendőreinek mégis csak ismerniük kell az ilyen ügyeket. Belenézhetsz az aktába és ha gépeled a jegyzőkönyvet beülhetsz a kihallgatásra. Még talán kérdezhetsz is.

A két gyanúsított két lány volt. Az egyikük, K. Tímea, egy alacsony, tömzsi, fekete hajú lány, hatalmas, de már ilyen fiatalon is lógó mellekkel, és még nagyobb pocakkal, a családjával élt, de volt barátja. Nem tűnt túl gazdagnak. A másik lány C. Flóra egy magas, vörös hajú, elkényeztetett, gazdag lány volt. 2 ügyvédje is volt. Nomeg hol barátja, hol barátnője. Nem voltak rutinos tolvajok, hiszen fogalmuk sem volt a szabálysértési értékhatárról, sem arról, hogy mi mindent követnek el.

C. Flóra egy bevásárló listát adott K. Tímeának, valamint a saját bankkártyáját. Megkérte szedje össze a dolgokat a listáról, meg ami saját magának is kell. Aztán majd elszámolnak. TV, vagy más műszaki cikk nem volt a kosárban, azt nem lehetett kivinni, így pedig művészetnek tűnt összehozni a nagyobb értékre elkövetett lopást. De C. Flóra szeretett bulizni, és a jó hangulathoz nem volt elég sem az érettségi ajándékba kapott szilikonmell, sem az elérhető pia, sem a netről rendelt "fürdősó". A minőségi pia meg drága. És a kért kozmetikumok sem olcsóbbak.

Ha más használja a bankkártyát, azzal bűncselekményt követnek el, az külön tétel is lehet majd az elszámolásnál. A jó kis megegyezés, a szervezés pedig elég ok ahhoz, hogy bűnszövetséget említsen az ügyész.

A kihallgatás szórakoztató volt. Az "ugyan pénztáros vagyok, de nem vettem észre, hogy a holmi negyedét sem húzza le" szintű érveléstől, a másik elkövető hibáztatására tett számos más kísérletig. Grúber főhadnagy számára pedig láthatóan semmi újat nem mondtak. Nem ők az első diákmunkások, akik hasonló szöveggel próbálkoznak. "Nehéz megélhetés," a lopás miatt kirúgott lány nehezen kap a kereskedelemben munkát... Hangzik el egyik oldalról a panasz. A másik oldalról meg sem próbálkoznak ilyennel, nem engedi az ügyvéd. 

A kihallgatás után Grúber főhadnagy megjegyezte.

- Ilyenek ezek, nem szeretnek olvasni - És a Tesco titok két kötete felé bök. - Megbuknak, aztán mi dolgozhatunk miattuk.

A főhadnagy úr láthatóan nem igazán sajnálja a Tesco-t. A falat nem csak a lopás BTKs definíciója díszíti, hanem egy közgazdász, manager magyarázata is, ami szerint némi lopás az üzleti kockázat része, az üzlet ára. Majd egy Moldova idézet, miszerint, ha egy nyugdíjastól ellopják az utolsó ötszázasát, az nem sokban különbözik egy gyilkosságtól. A három felirat alkotta erkölcsi iránytű döntötte el, mennyire volt jóindulatú, vagy rosszindulatú az ügyben. Igyekezett-e mást is találni, vagy elég amit kapnak.

- Kinéz nekik másfél-, két év felfüggesztett. A kis fekete így nem nagyon kap munkát, jó esélye van, hogy visszakerüljön. Az elkényeztetett apa kedvencéből viszont lehet még tisztes ügyvéd... Ha nem nézünk túl mélyre.

Nem volt nehéz megtudni: A diákmunka olcsó és rugalmas, még akkor is jobb, mint egy alkalmazott, ha nem minden tolvajt fognak meg, pedig Grúber főhadnagy asztalán halomban állnak az esetek. 

- Nem tűnik jónak a diákmunka, ha ennyire lopásra kényszerülnek mellette.

- Nehogy azt hidd. Van aki a minisztériumban kap melót, a család is segíti, és mégis hamisít, lop, pedig többet keres, mint nem egy családapa. Ezek ilyenek. Lopni és elbulizni a hasznot olyan borzasztóan spontán dolog.

Grúber főhadnagy véleménye egy dolog volt. A másik pedig az, hogy sok rémesen spontán diák is beszélt a hasonló "munkáról". Persze arról is, hogy mi minden tartozik még a "lazaság" és a "spontaneitás" témakörébe szerintük. Csak ne tanulj bűnüldözést, mert akkor úgy tűnik a srácok a saját szavaikkal elmesélik a fél BTK-t. A ki kit itat le, a mikor vihető el a szülők tudta nélkül a családi verda, a kit mire bátorítanak, hogy kiröhögjék, szépen sorban ott volt. És persze mindegyiket nagyon bántotta volna, ha egy-egy esetben ő lesz az áldozat aki viseli a következményeket. 

Nézte az ajánlatokat, és nézte az Expresst. Bevállalós diáklányokat keresett egy cég egyetem mellett végezhető munkára. Irodaház, film stúdió. A 18-at éppen csak betöltött lányok, akik elhiszik, hogy csak pár fotózás, csak pár film és ők aztán nem maradnak meg a pornó szakmában, és nem is az Escort felé nyitnak, hanem ügyvédek, orvosok, tanárok lesznek. Rékának persze tetszett a hely. Sokkal jobban, mint a Tesco-s rabszolgamunka.

- Szívesen csinálnám... Még ötleteim is lennének pár filmre. Csak sok álszent ember azt mondaná mindez méltatlan az egyenruhához.

- Ha nem mutatjuk felismerhetően az arcodat? 

- Attól még kiderülhet. 

- Igen... Végül is a rendőrtisztire jársz. De látom korábban a gimi mellett elvégeztél egy komolyabb fotós sulit. Ha jók az ötleteid a fotózáshoz, jó képeket készítesz, akár fotósnak is felvehetünk

Réka kicsit közelebb hajolt, és gonosz mosoly jelent meg az arcán. - Az ötletek jók... Csak elég bevállalósak a lányok?

Pár hét múlva egy barátnője mutatta neki ugyanezt a hirdetést...

- Ez jobb melónak tűnik mint az árufeltöltés... De azt mondják, kihasználják a lányokat.

- Nincs szereposztó dívány, ha erre gondolsz. - Felelte Réka

- Te ezt honnan tudod?

- Én fotósként kezdtem. De pár jobb ötletemből film is készül. Szóval nem úgy használják ki a lányokat. És nem is úgy, mint a Tesconál, vagy a Mekinél.

A barátnő összerezzent. Ismerte annyira Rékát, hogy felmérhesse az ötleteit, és hogy mi mindent vállalnak fel ott a lányok. Úgy döntött, marad a Tesco pénztár, és az árufeltöltés. És hiába mesél neki bárki a lopásokról, a vétlenül összeszedett hiány utáni gyanúsítgatásról, a Tesco pénztár kevésbé félelmetesnek tűnt, minthogy diákmunkában kipróbálja Réka ötleteit. 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://5perces.blog.hu/api/trackback/id/tr907040051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wod Meselo 2018.01.06. 23:28:30

'nálunk a 15 kerben' elfoglalt lehet ha tizenöt kerületben foglalkozik valamivel. Amúgy szarul írsz. Nem eröltetnèm èn az ilyesmit, hacsak erre futja.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.07. 01:54:24

@Wod Meselo: Elhiszem, hogy nálad, kedves mr. Wod Mesélő, minden Wod meséd, minden karaktere egyformán beszél, mert a benned lévő nyelvtannáci szerint eme, nyilván sok sebből vérző, írásnak is az a legfőbb baja, hogy a szereplők beszéde, nyelvhasználata az ő szokásaikat, viselkedésüket, stb. tükrözi.

Ha nálad, a vidékről jött, félalkesz ember is nyelvtannáci magas ízlésének megfelelő beszédet fogja művelni, mert annyi eszed nincs, hogy a karakterek képességeivel, személyiségével is számolj, akkor nem szeretnék nálad játszani. Bocs.

Ezzel szemben az írásban valószínűleg vannak olyan dolgok amik valóban problémák, de úgy gondolom, ha a blog inaktív, akkor javított változatot sem itt lehet várni. Igazából a kommentedre sem kellene ezen az alapon válaszolni, de ha véletlenül van aki erre téved, nem árt, ha tudja a szerepjáték olyan hobbi, ahol a mesélő többsége ismeri az in és az out of character közötti különbséget.

mate7 2018.04.05. 20:22:41

Szia, ne sértődj meg légyszi, de tényleg nem irsz valami jól. Én teljesen laikus vagyok, nem tudok irni történeteket, viszont ha olvasok valamit és az nem köt le, illetve kizökkent egy szóismétlés, helyesirási hiba vagy bármi, az baj. Nem tudom szoktál-e olvasni könyveket, érdemes lenne. Sokfélét, különböző iroktól, más-más műfajokban. Onnan merithetsz szókincset, stilus ötleteket. Nem elvenni akarom a kedved, tényleg bocsi, mert az tök jó hogy ennyire érdekel valami és szerintem ne is hagyd abba. Viszont muszáj lenne képezned magad, ha ezt komolyan gondolod, mert képtelenség végigolvasni tőled még egy "5 percest is".
Sajnálom, szép estét!

mate7 2018.04.05. 20:36:18

@Válasszunk: most olvastam csak el, hogy mit válaszoltál a másik kommentelőnek.... figyu, azért mert valaki beszól, még nem kéne osztani. Ezzel csak magadat járatod le. Meg elég gyerekes is, főleg ez a kamu intellektuális stilus. :) ne már

Egyébként én kedves voltam veled, de azért elmondom neked az őszintét, először azt hittem ez valami külföldi oldal és a google forditotta "magyarra".

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.04.06. 11:04:35

@mate7: Van különbség közted, és a másik kommentelő között. Nem akarlak nagyon megbántani, de két olyan kérdés van, amiben nem vetted észre pont a leginkább meghatározó momentumot.

Az egyik, mint mondtad, a történet nem köt le helyzet. Úgy gondolom, hogy amit leírsz javarészt féligazság. Nézd meg, kérlek, mikor volt aktív ez a blog. Nem ma, és nem is tegnap. Miért nincs folytatás itt?

Mert blogon 5 perceseket megjelentetni akkor lenne reális cél, ha rendszeres lenne. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor tematikus, nem politikai blog hol él, hol pedig nem él. "Be kell osztani ami van", és ezért úgy gondoltam, hogy "amikor lehet, jöjjön az, hogy az élet írja a történetet", és a gyakorlás során sok minden idővel egyre jobb lesz.

A probléma viszont az volt, hogy az élet által írott történet, ha tanulságos is, sokszor nem fog lekötni. Mert tanulság ugyan van benne, de a valós események ritkán keresik a jó fordulatokat.

A probléma éppen az, hogy megannyi könyv is tele van hibákkal, szerkesztő és sok más ember munkája után is. A gond csak az, hogy a jó történet magával ragad. Ami erre nem képes, ott a hibák nem a szerző "stílusa" részeivé lesznek, hanem zavarnak.

Így az élet által írt storykkal nem lehet kitölteni sok lyukat, és nem minden storyt akarok így ellőni, ezért ezt a blogot félre kellett tenni.

A másik fele: Tudod végtelenül aljas és béna dolog úgy beszólni, hogy azt várod el, hogy a másik ne szóljon vissza. És még bénább, és aljasabb akkor, ha valaki a nem túl jó történet kapcsán sem a valós hibát veszi észre, és még nagyobb hiba elkövetését javasolja a szerzőnek.
süti beállítások módosítása